Beperkingen in MS Project

Ik heb iemand horen zeggen dat je bij een gemiddeld schema van 100 lijnen en drie maanden 50 uur (bijna 4 uur per week) aan onderhoud moet besteden, als het niet goed is ingesteld. MS Project zou voor u moeten werken, en niet andersom... Net zoals u in Excel geen Casio naast uw rekenmodel zou gebruiken, maar de formules zou herstellen. Het eerste dat u moet doen, is controleren hoe u beperkingen gebruikt in MS Project.
Beperkingen in MS Project zijn beperkingen die aan een taak of mijlpaal worden gegeven. Voorbeelden zijn:
 • Deze taak kan niet eerder starten dan 1 juli 2016
 • Deze taak kan niet later dan 23 augustus 2016 worden voltooid
 • Deze taak moet starten op 1 januari 2016
Met behulp van beperkingen kunt u de begin- of einddatum van belangrijke taken bepalen. Het is een handig hulpmiddel om het project gemakkelijk opnieuw te kunnen plannen, want als u een beperking oplegt aan een taak in een gekoppeld netwerk van taken, heeft dit gevolgen voor de hele keten van taken. MS Project kent automatisch de beperking Zo snel mogelijk toe (wat eigenlijk geen beperking is) wanneer u een taak invoert (bij het plannen vanaf de startdatum). U moet alleen andere beperkingen instellen als dat nodig is, omdat:
 • Beperkingen zullen doorgaans de mate van planningsflexibiliteit van taken verminderen
 • Naarmate de hoeveelheid taakflexibiliteit afneemt, gaat ook de hoeveelheid dynamisch gedrag van de planning verloren
In verschillende fasen van uw project wilt u wellicht de beperkingen van taken in uw planning controleren, met name de taken op het kritieke pad, om er zeker van te zijn dat ze noodzakelijk zijn. Voor elke onnodige beperking voeg je 6 handmatige acties toe om de planning up-to-date te houden! Als u zich beperkt tot alleen de noodzakelijke beperkingen, blijft uw schema zo dynamisch mogelijk.

Beperkingen in MS Project worden gemaakt wanneer:

 • Datums worden getypt in de start- of finishkolommen of
 • Als u dubbelklikt op een taak en het beperkingstype wijzigt op het tabblad Geavanceerd van het taakinformatievenster.
Als aan een taak een beperkingsdatum is gekoppeld, ziet u onmiddellijk een kleine kalender in de indicatorkolom. Als u er met uw muis overheen beweegt, ziet u het beperkingstype en de datum. Hieronder vindt u de soorten beperkingen die voorkomen in MS Project:
Beperkingen in MS Project Beperkingen in MS Project
Omdat beperkingen in MS Project de dynamiek beperken, is het jouw uitdaging om deze zoveel mogelijk te vermijden. In sommige gevallen zul je ze echter nodig hebben. Denk bijvoorbeeld aan de volgende situaties:
 • Plaats het dak zodra de draagmuren klaar zijn. U heeft geen beperking nodig , maar een taakafhankelijkheid.
 • Een taak kan pas starten als de resource terug is van vakantie. Hiervoor heb je wel een beperking nodig .
 • Wanneer u echter met resources in uw planning werkt, laat de resourcekalender dan de onbeschikbaarheid weerspiegelen. 'Zo snel mogelijk' is dan het moment waarop de hulpbron weer beschikbaar is. Dit wordt uitgelegd in onze e-cursus Maturiteitsniveau 4 – Resource Management .
 • Het eindrapport moet uiterlijk op 1 augustus klaar zijn - Plan zo snel mogelijk en gebruik een deadline om de inleverdatum in de gaten te houden, niet met een beperking van 'niet later dan klaar zijn', zoals je zou doen bij de voorbereiding op een examen ;-).
 • Het eindrapport moet op 1 augustus klaar zijn. Hetzelfde als hierboven, geen 'moet eindigen op'
 • U verwacht een levering van een leverancier. U heeft wel een beperking nodig om MS Project op de hoogte te stellen wanneer u de goederen ontvangt en met deze goederen kunt blijven werken.
 • U verwacht een oplevering van een ander project in uw organisatie; u heeft geen beperking nodig . In plaats daarvan kunt u een 'koppeling tussen projecten' maken. Dit leggen wij uit in onze e-cursus Maturiteitsniveau 3 – Taakmanagement .

Beperkingen verwijderen

U kunt een beperking eenvoudig verwijderen door zo snel mogelijk te dubbelklikken op een taak > taakinformatie > geavanceerd > beperkingstype >. Om een ​​beperking te verwijderen is het niet nodig om het beperkingsdatumveld te bewerken. Zodra u 'Zo snel mogelijk' selecteert, zal MS Project de datum automatisch opnieuw instellen op basis van de voorganger van de taak. Als u meer wilt weten over beperkingen in MS Project , klik dan HIER . Laat ons een printscreen zien van uw planning en hoe u beperkingen heeft toegepast? Wij vertellen u wat u kunt verbeteren om uren te besparen.
Terug naar blog