Wat is precies een basislijn?

Basislijn

De baseline van een project is een kopie van de projectplanning zoals deze de laatste keer was dat uw planning werd overeengekomen. Door deze informatie op te slaan, kunt u in elk stadium de daadwerkelijke projectvoortgang vergelijken met de geplande projectvoortgang.
Zodra de projectplanning op nul is gezet, wordt alle ingevoerde informatie (dat wil zeggen uw werkelijke informatie) vergeleken met de originele informatie. Wat MS Project feitelijk doet, is een kopie maken van alle waarden in de linkerkolom van de onderstaande tabel, en deze kopiëren naar hun basislijnequivalenten.

Basisinformatie

What exactly is a baseline?1

In MS Project kunt u verschillende soorten basislijnen gebruiken:

  • Huidige baseline (BL) - De laatst overeengekomen baseline is ingesteld om het laatst overeengekomen projectplan weer te geven zoals overeengekomen met uw klant (of +1).
  • Initiële basislijn (BL 1) - De initiële basislijn wordt genomen in lijn met de initiële PID-goedkeuring en wordt vastgesteld bij de start van het project. Dit is het historische uitgangspunt. Houd er rekening mee dat wanneer u een project start, deze uitgangspunten hetzelfde zijn, maar als u de eerste grote verandering tegenkomt en u met uw klant een nieuw plan afspreekt (of +1), zullen deze gaan afwijken.
  • Basislijnen 2-9 (BL 2-9) - Na uw eerste grote verandering, toen u ermee instemde een nieuwe basislijn in te stellen, begint u vanaf basislijn 2. Telkens dient u ook de huidige basislijn opnieuw in te stellen, aangezien deze basislijn dan 'actueel' is. Uw baselines 1-9 worden dan een 'track record' van goedgekeurde schema's op een bepaald moment.
  • Volgbasislijn (BL 10) - Wij raden ook aan om een ​​'volgbasislijn' te gebruiken. Deze basislijn kan op elk moment worden ingesteld en bijgewerkt en biedt een hulpmiddel waarmee u veranderingen gedurende de volgende planningsperiode kunt volgen. Het is een ‘onofficiële’ basislijn die je kunt gebruiken als middel om snel veranderingen te zien. Daarom zullen we deze basislijn elke keer gebruiken aan het einde van de stap, wanneer je net een verbeterd en volwassener schema hebt voltooid. Zo kun je eenvoudig zien of (en waar) het volwassen schema afwijkt van de vorige versie nadat je meer intelligentie hebt verwerkt.
What exactly is a baseline?2

Hoe de basislijn instellen en weergeven?

In het onderstaande filmpje ziet u hoe u de basislijn instelt en hoe u de basislijn in het Gantt-diagram weergeeft. Houd er rekening mee dat de grijze balken in het Gantt-diagram de huidige basislijn (BL) vertegenwoordigen en de blauwe balken de feitelijke informatie over de taken . Uiteraard is er in dit voorbeeld geen afwijking tussen de BL en de feitelijke informatie. Wanneer u in MS Project (in het Gantt-diagram) met uw muis over deze balken beweegt, ziet u welke informatie door de balken wordt weergegeven.
Terug naar blog